Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1944 | Április

Rövidek

Ezentul csak a szövetséges külföld rádióállomásait szabad hallgatni
Budapest, április 2.
A Magyar Távirati Iroda jelenti: A magyar kormány a honvédelmi törvényben foglalt felhatalmazás alapján rendeletet adott ki a külföldi rádióállomások hallgatásának eltiltásáról. E szerint külföldi rádióállomás közvetitésének hallgatása tilos. A tilalom kiterjed a zenei műsorszámokra is. Nem vonatkozik a tilalom az olyan államok által fenntartott rádióállomásokra, amelyet a belügyminiszter a külügyminiszterrel egyetértve a tilalom alól rendelettel kivesz.

A tilalom szándékos megszegése kihágás és büntetése két hónapig, háboru esetén hat hónapig terjedő elzárás. A büntetőjogi felelősségre vonáson felül rendőrhatósági őrizet alá helyezésének (internálásnak) is helye van. A kiszabható pénzbüntetésről szintén intézkedés történt.

Egységes csillagot kell hordaniok a zsidóknak

Budapest, április 2.
A most megjelent kormányrendelet értelmében a zsidóknak április 5-től kezdve a zsidó csillagot kell viselniök. Ujabb hatósági rendelkezés intézkedik majd arról is, hogy minden zsidónak egységesen készült csillagot kell viselni. Mivel az egységes csillagok elkészitése és szétosztása bizonyos időt vesz igénybe, április 5-től minden zsidónak először saját készitésű, tiz centiméter nagyságu sárga csillagot kell viselnie, amit később majd kicserélnek az egységes csillagra.

Közlemény a szombat éjszakai berepülésről

Budapest, április 10.
A Magyar Távirati Iroda jelenti: Április 8-án az esti órákban széles kiterjedésben ellenséges gépek lépték át az ország déli, délnyugati határát, majd az ország dunántuli részét és a Duna-Tisza közét átrepülve, északi irányban hagyták el a magyar légteret. A késő éjjeli órákban az ellenséges gépek a berepüléssel csaknem azonos utvonalon ismét átrepülték az ország légterét. Egyes helyeken a légvédelmi tüzérség működésbe lépett. Bombázásról nem érkezett jelentés. A berepülés nagyobbszabásu zavaró repülés jellegű volt.

Az amerikai zsidók biznak Chruchillben és Rooseveltben
Stockholm, április 10.
(Német Távirati Iroda.) Mint az angol hirszolgálat Newyorkból jelenti: dr. Stephen Wise, az Egyesült Államok zsidókongresszusának elnöke kijelentette, hogy a zsidóknak nem kell félniök az angol Palesztina-Fehérkönyvtől. Wise hangsulyozta, hogy a kérdés tekintetében bizik Churchillben és Rooseveltben. (MTI)

Amerikai nézetek a háboru további alakulásáról
Genf, április 16.
(Német Távirati Iroda.) New Yorkból jelentik: Horne altengernagy, az Egyesült Államok tengerészeti törzskarának helyettes főnöke az amerikai képviselőház költségvetési bizottságában kijelentette, hogy az európai háboru az ő nézete szerint ebben az évben még nem ér véget.

King tengernagy ugyanebben a bizottságban kijelentette, hogy Japánt csak ugy győzhetik le, hogy Tokióig nyomulnak előre, ami pedig nem lesz könnyű dolog. Az maerikai veszteségek a legközelebbi hat hónapban valószinüleg lényegesen emelkedni fognak s azután nagyok maradnak.

A magyar csapatok eredményes harcai
Berlin, április 23.
Mint a Német Távirati Iroda értesül, április 22-én német és magyar csapatok eredményesen folytatták támadó hadműveleteiket a Kárpátok és a Dnyeszter felső folyása között. Ellenséges ellentámadások elháritása közben a helységek egész sorát foglalták el. A Styr felső folyásától nyugatra eredményesen folyt le egy helyi támadó vállalkozásunk. (MTI)

Olasz lapok Róma megvédéséről
Berlin, április 23.
Rómából jelentik: A Messaggero irja: Róma városát a németek katonailag nem védik. A németek egy alkalmat sem engednek kisiklani kezükből, hogy Rómát megfosszák minden katonai jellegtől. Még csak a légitámadások ellen sem védik a várost.

A Popolo di Roma irja összefoglalásul: Bár néhány kilométerrel Róma előtt kemény harcok folynak. Németország és Olaszország nagy áldozattal minden embertől telhetőt megtesz, hogy a várost megmentse. (MTI.)

Raeder vezértengernagy ötvenéves katonai jubileuma
Berlin, április 16.
(Német Távirati Iroda.) Raeder vezértengernagy, a német haditengerészet tengernagy-felügyelője április 16-án ünnepelte ötvenéves katonai jubileumát: Az ő neve a történelemben ugy fog szerepelni, hogy a Tirpitz által megteremtett haditengerészetnek Raeder volt az ujjáteremtője. 1939. április 1-én Raedert vezértengernaggyá léptették elő.

 

A következő esztendő csucspontot jelentett Raeder katonai működésében a német haditengerészet teljes bevetése Norvégia megszállása alkalmával. E vállalkozáshoz egész kivételes mértékben szükséges volt a katonai vezetőt jellemző két erényre, a bátorságra és a felelősségvállalásra. 1943. január 30-án Raedert a Nagynémet Birodalom haditengerészetének tengernagy.- felügyelőjévé nevezték ki. (MTI)

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
Egyesitették a mentőket a többi elsősegély-nyujtó szervekkel. – Vasárnap délelőtt légi harcok folytak Németország fölött. – Az olaszországi szövetséges tanácsadó bizottság Nápolyban ülésezik. – Zavargásoktól tartanak Jeruzsálemben. – Döntő támadást kiséreltek meg a bolsevisták Pszkovtól délre. – Göbbels dr. beszéde a rohamosan közeledő döntésről.

2. hét
Vitéz Endre László belügyi államtitkár, dr. Keledy Tibor Budapest uj főpolgármestere lett. – A keleti front déli szakaszán fejti ki a legnagyobb erőfeszitését a Szovjet. – Tarnopol védőrsége visszaverte a bolsevisték minden támadását. – A magyar csapatok néhány szakaszon megerősítették állásaikat. – Az olaszországi déli arcvonalon német rohamcsapatok veszteségeket okoztak az angolszászoknak. –Sikeres német légi tevékenység. – Nagy angolszász veszteségek husvétkor. – Uj Churchill-Sztalin-Roosevelt- találkozó készül?

3. hét
Magyar és német csapatok a Kárpátok előterében meghiusitották a Szovjet erőfeszitéseit. – Német és román vadászrepülők sikerei. – Sürgeti az idő az inváziót. – A török külügyminiszter nyilatkozott Törökország és a szövetségesek viszonyáról. – A Magyar Zsidók Központi Tanácsa elnökének felhivása a zsidósághoz.

4. hét
Hivatalos jelentés a vasárnapi berepülésről. – Hétfőtől féltizkor kezdődik az elsötétités. – Magyar és német csapatok a Kárpátok és Dnyeszter felső folyása között erős harcokban visszavetették a szovjet támadásait. – Nagy német légi győzelmek a Németbirodalom területe fölött. – Az angolszászok sikertelen kisérletei az olasz fronton. – A finn-orosz béketárgyalások.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A sárga csillag Stephen Samuel Wise Frederick J. Horne King admirális Erich Raeder Tirpitz (1846-1930)
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A tenger fenekén, a roncs megközelítése A tenger fenekén, a roncs megközelítése
A nyilt tengeren borzalmas vihar dühöngött azon az éjszakán, melyen...
Az angol rendőrség gépfegyvertüzzel, tankokkal és repülőgépekkel megkezdte Palesztinában a rend helyreállitását Az angol rendőrség gépfegyvertüzzel, tankokkal és repülőgépekkel...
Jeruzsálmi jelentések szerint vasárnapra virradó éjjel egész...
Németország helyzete kétségbeejtő! – írja a Berliner Tagblatt Németország helyzete kétségbeejtő! – írja a Berliner...
A Berliner Tagblatt vasárnapi vezércikkében félremagyarázhatatlanul...
Ottó királyfi húga vasárnap zászlóanya volt Iváncán Ottó királyfi húga vasárnap zászlóanya volt Iváncán
A vasmegyei Iváncán vasárnap tartották azt a tűzoltózászló...
Imrédy pénzügyminiszter beterjeszti a 769 millió pengős új költségvetést Imrédy pénzügyminiszter beterjeszti a 769 millió pengős új...
Imrédy pénzügyminiszter szerdán délelőtt az egységespártban,...
A hol állandó a veszedelem A hol állandó a veszedelem
A Soroksári-uton levő Budapesti Ásványolajgyár Részvénytársaság...
Az epekövek eredete
AUFRECHT vizsgálatai szerint az epekövek eredetét a májsejtekben kell...
Ékszereket lehet már lombardírozni Ékszereket lehet már lombardírozni
A Nemzeti Bank viszontleszámítolási garanciája folytán lehetővé vált,...
Újpest – Somogy 7:2 (1:1) Újpest – Somogy 7:2 (1:1)
A bajnokcsapat hívei azzal mentek ki a Stadionba, hogy gólarányjavító...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98