Dtum
Login with Facebookk
1921 | Március

Ambrus Zoltán

(Hatvanadik születésnapjára)

Hatvan esztendős volna a Mester, kire a tanítványok elfogódottságával nézünk? S húsz, harminc, negyven éves a remekművek, melyeket megszületésükkor mint gyermekek, mint ifjak, mint meglett férfiak álltunk körül? Ha könyveinek lapjait forgatjuk, ha könyveibe bele nézünk, még semmi sem érezteti bennük az idő múlását.

 

Inkább azt érezzük, amit mindig is: hogy Ambrus írásai előttünk járnak, megelőzték a jelent, a jövőt mutatják. Generációk sorainak kell elmúlnia, míg megszületik az a nemzedék, melynek lelke érzékenysége a költőéhez fogható. Csak az lesz képes a szimbólumon vagy a gúnyosságon, a pátoszon vagy vidámságon keresztül, melyet a költő mint páncélt öltött magára, hogy megóvja vele szemérmét, a költő érzékenységét megérezni és megérteni.

Mennyi történettel, mennyi emberalakkal, mennyi élettel vannak tele könyvei! Mennyi keserűség vegyül bennük mekkora édességgel, mennyi meghatottság mennyi élccel, gúnnyal. A nagy, az óperenciás élet dagadozik bennük, kicsiny és szörnyeteg hullámainak morajlása hallik ki belőlük. A zajló élettenger fenekén, mint elvarázsolt király a klárispalotájában, lélegzik a költő. Fájdalomból lett lehelete buborékok alakjában száll föl és szivárványos álmokká oszlik szét odafenn. Álmok, mesék, történetek lesznek belőlük.

 

Egy elvarázsolt embernek, egy hírről-dicsőségről, életboldogságról álmodó királynak meséi arról az életről, amely neki meg nem adatott, neki, aki mindenkinél inkább jogot tarthatna reá. Az ember olvassa őket és mikor a szívükig jutott, akkor veszi észre, hogy amit olvas, nem történet, nem is mese, hanem egy nagyszerűnek született emberélet darabjai. Ami keserűség bennük, az a költő csalódottsága, ami maró íz, az a költő felháborodása sorsa igaztalanságán, ami édesség, az a költő bús emlékezése álmaira és visszavágyódása az álmok országába.


Mély védőrétegként óvja Ambrus műveiben azt, ami lényegük: az író érzékenységét, élményeinek, örömeinek, bánatainak, vágyódásainak emlékét, a szatíra és fölényesség. Vértezetükben az író mint verekedő lovag jelenik meg, aki megtámadja, ingerli, kicsúfolja történeteinek alakjait és önmagát is, olvasóit is. De e látszat mögött - igaz, hogy mélyen, és nem mindenki fogékonysága számára elérhetően - lelkendezik a szenvedő ember és sír vagy jajdul fel a költő. Ambrus legszebb történeteinek az élet boldogsága után vágyódás a tárgya.

 

Hányféle változatát ismerjük! A "Midás király", a "Giroflé és Girofla", a "Solus eris", a "Bob az oroszlán", a "Finish", a "Szerelmes gladiátor", a "Jancsi és Juliska" történetének fenekén, a mese, a szatíra és a gúny rétege alatt mindig az elromlott élet bánata ver. Az a fájdalom, amelyben minden finom érzékenységű ember önmagára érez, amelynek láttára lelke fölviharzik, de meg is nyugszik, mert a művész mint embervégzetet mutatja meg neki, amely örök és meg változtathatatlan, mint maga a természet, amelynek egyik jelensége.

Fájó, vigasztaló, édesen sajgató, lelket kavaró és dédelgető, felejthetetlen könyvek! Életünknek magasrendű életté: költészetté magasztosított élményei. Óh költő és művész, tanító és barát, áldott kezű Ajándékozó! Mennyire hálával eltelve nézünk föl reád, mekkora hittel követjük csillagodat az égen.

1921. febr. 22.

 

Elek Artúr

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Harangrendelés búzavalutában Harangrendelés búzavalutában
A hirtelen beállott külföld-valutaemelkedés miatt a harangöntéshez...
Pozsonyt vissza! Kassát vissza! Pozsonyt vissza! Kassát vissza!
Percekig tartott az orkánszerű üdvrivalgás, amikor Kánya...
Az ötvenéves M. Kir. Madártani Intézet feladatai Az ötvenéves M. Kir. Madártani Intézet feladatai
1943-ban ünnepelte a M. Kir. Madártani Intézet fennállásának...
A Modern Színpad második bemutatója. A Modern Színpad második bemutatója.
Az Andrássy úti kabaréban október elsején, pénteken lesz az új műsor...
Ötezer fénykép másodpercenként Ötezer fénykép másodpercenként
Bármilyen különösen hangzik is, a Föld szénkészletének állandó és...
Lenin Lenin
Lenin Iljics Vladimir, aki néhány nap óta ura az orosz fővárosnak, a...
Botrány a Zeneakadémián Botrány a Zeneakadémián
Vasárnap este a Szép Szó című lap József Attila emlékestet rendezett...
Apróságok Apróságok
A király unokája, néhai Rudolf trónörökös leánya, Erzsébet...
Évenként 40.000 új lakást kellene építeni Évenként 40.000 új lakást kellene építeni
„Kevés olyan ága van a statisztikának, amely iránt olyan...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98