Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1929 | Április

A Nemzeti Szalon négyszázadik kiállítása

Biográfiailag becses kis dokumentum Andrássy Gyula gróf szubjektív hangú előszava, mellyel a Nemzeti Szalon négyszázadik kiállítását bevezeti. Andrássy gróf művészi hitvallását szögezi le benne, mely a művészi szabadságtól és nem a protekcionizmustól várja az egészséges fejlődést. A Nemzeti Szalon első évtizede tényleg a művészi szabadság jegyében az akkori fiatalok számos jelentős kiállításának adott helyet és megismertette a magyar közönséggel a külföldi művészet legjavát is.

 

A Nemzeti Szalon dekadenciája a háborúval következett be. Értékesebb kiállításokat azóta csak a legutóbbi évek hoztak. A Szinyei-Társaság első bemutatkozása, a KUT és az UME kiállításai és pár jobb külföldi kollekció nívót kölcsönzött a Szalon kiállításainak.

 

Elismerésreméltó az a szakemberi tárgyilagosság, mellyel Déry Béla igazgató egyéni festőművészi meggyőződését félretolva nyit utat a legmodernebb törekvéseknek. A baj csak abban a tágszívűségben rejlik, mellyel a Szalon vezetősége az utolsó évtizedben a művészi szabadság elvét a dilettantizmusra is kiterjeszti és utat nyit mindazok számára, akik magukat a művész névvel illetik. A Szalonnak ekként nincs jellege, tehát nem is alakulhat ki állandó vásárló közönsége sem.

*

A KÉVE huszadik kiállítása kapott helyet a négyszázadik tárlaton. Hozzászoktunk már ahhoz, hogy egyesületek minden felfogható leghalkabb belső egység nélkül rekrutálják tagjaikat, tisztára ismeretségi és személyes szimpátiabeli véletlenségek szerint. A KÉVE, érezve az idők kérlelhetetlen múlását, fiatalokkal egészíti ki magát. Így kerülnek Lohwag Ernesztin hideg, élettelenül élethű, biedermeier-emlékű portréi tőszomszédságába pl. Barzó Endre absztrakt dekompozíció-tanulmányai. Nem láthatjuk hasznát az ilyen társulásnak, mert a szakadékot nem hidalja át semmilyen elem.

Egyébként Benkhard Ágost terjedelmes kollekciója foglalja el a kiállítás főhelyét. Ahol szordinált tónusban tárja elénk természettanulmányait, ott hat a legmelegebben. Tompa tónusban és tompítottan tarka színekben lát. Legjobb műveiben ezen a nyelven szól hozzánk. Az ő munkái mellett Haranghy virtuóz állat-rézkarcai, Conrad Gyula, Lénárd Róbert és Mihály Rudolf naturalisztikus akvereljei képviselik a konzervatív ágat. A fiatal új tagok közül Friml Géza lép elénk folyékonyan eleven, tiszta színű tarkasággal ecsetelt, szellemesen poentáltan komponált, dekoratív képekkel. A másik sokatígérő jelenség Barzó Endre, akinek expresszionizmusa kissé mesterségesen előidézett extázisokon alapul, de mégis sok ösztönös festői érzéket árul el.

 

Egy nagyobb kompoziciója - még kiegyenlítetlen statikájú - mutatja, hogy ő is a formaösszefoglalásban, a háromdimenziolitásban látja a kibontakozás útját. Ecsődi Ákos feminin tehetsége a csendéletben érvényesül a legjobban, míg Bazilides Barna egy munkásasszony-fejével árulja el tehetségét, mely túlhajtott modorosságában már-már megfulladni látszik. A fiatalok között Bánáti Sverák József és Say Géza járnak régibb nyomdokon.

 

Rabinovszky Máriusz

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fenyőtűből készül a legújabb magyar tea Fenyőtűből készül a legújabb magyar tea
A háború teljesen elzárta Európát azoktól a kontinenektől, ahonnan...
Az új kereskedelmi miniszter Az új kereskedelmi miniszter
A Hieronymi Károly halálával megüresedett kereskedelemügyi tárcza...
A kitünő Gyorgye A kitünő Gyorgye
A kitünő Gyorgye, aki olyan dicstelenül szerepelt magyar földön,...
Dr. Hoffmann Edith: Szinyei Majálisa Dr. Hoffmann Edith: Szinyei Majálisa
Jan Huizinga legújabban egy vastag könyvben fejtegeti azt a...
A világ leghíresebb zsokéja A világ leghíresebb zsokéja
G. Stern, a legkiválóbb franczia zsoké, Páris egyik legnépszerűbb...
Mezőgazdasági közmunkák a munkanélküliség enyhitésére Mezőgazdasági közmunkák a munkanélküliség enyhitésére
A földmüvelésügyi miniszter a legközelebbi minisztertanácson...
A gyengébb segít az erősebbnek A gyengébb segít az erősebbnek
Habár a monarchia 1918 tavaszára támadást készített elő az olasz...
A hetvenéves Adler professzor szerint csak a házasságon beül lehet megoldani a szexuális élet problémáit A hetvenéves Adler professzor szerint csak a házasságon beül lehet...
Columbia- egyetem előtt hatalmas autótábor, az egyetem aulájában több...
Élet a mikróbák nélkül  2. Élet a mikróbák nélkül 2.
Rendes körülmények között éppen a melegvérű állatok hordják magukban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98