Dtum
Login with Facebookk
1930 | Június

Rövidek

Tardieu vasárnapi beszédében ismét Mussolininak üzent
Páris, junius 1.
Tardieu vasárnap Dijonban nagyszabásu beszédet mondott, amelynek visszhangjából máris megállapítható, hogy belső és külső vonatkozásban egyformán a francia politikai élet elsőrendü eseménye. Tardieu a fiatalok, az uj emberek kormányának nevezte a maga rezsimjét, kiemelve, hogy ez a rezsim mindenben az uj idők uj követelményeinek kiván megfelelni, az országnak nemcsak a megifjulást, de megujhodását hozva magával.


- Több mint program – mondotta Tardieu – egy egész nemzedék álma az, amit én és társaim hozunk és amit meg is fogunk valósítani. A hágai egyezmény és a Young-terv likvidálta a háborut. Briand pedig energikusan dolgozik a nagy békemü érdekében és a francia kormány legbuzgóbb törekvése az, hogy a béke a politikai és gazdasági kooperáció jegyében közelhozza egymáshoz az európai államokat.


Ennek az eszmének szolgálatában Franciaország semmiféle áldozatot vagy fáradságot nem sokall. Tardieu Doumergue elnök algiri beszédére hivatkozva – és nem minden célzás nélkül Mussolini felé – megemlítette, hogy a kontinentális és gyarmati Franciaországnak százmillió lakosa van, akiket a francia kormány homogénné kiván tenni a közös haza gondolatában.

Véres ütközetet vivott vasárnap a Heimwehr és a Schutzbund

Bécsből jelentik: Wiener-Neustadt mellett, Katzelsdorf községben, ahol vasárnap a Heimwehr felvonulást rendezett, véres verekedés volt. A fölvonulókat a szociáldemokrata Schutzbund emberei kigunyolták és ebből hamarosan parázs verekedés, majd lövöldözés keletkezett. Mindkét részről heten szenvedtek sulyosabb sérülést. A vereség szinhelyére nagy csendőri készültég vonult ki, de a rendet csak nagynehezen tudták helyreállítani.

Jugoszlávellenes tüntetések Rómában
Róma, junius 9.
Bariból érkező jelentések szerint hétfőn nagy jugoszlávellenes tüntetések voltak a városban. A fascista diákegyesületek kongresszust tartottak Bariban, amelyre az egész országból jöttek delegátusok. A kongresszus befejeztével mintegy 500 főnyi fascista diákcsoport a jugoszláv konzulátus épülete elé vonult és zajosan tüntetni kezdett Jugoszlávia ellen.


Az épületre kőzápor zudult és a jugoszláv címer megrongálódott. A diákság Dalmáciának Olaszországba való bekebelezését követelte. Néhányan Franciaország ellen is tüntettek. A tömeg később a bari prefektura elé vonult, ahol egy jugoszláv és egy francia zászlót nyilvánosan elégettek. A rendőrség tehetetlen volt a tömeggel szemben.

Károlyi Mihály ellen, aki Londonba utazott uj körözést adtak ki

Érdekes hir érkezett Newyorkból Budapestre. A hir szerint gróf Károlyi Mihály, aki hónapok óta Amerikában tartózkodik, mult hét szerdáján hajóra ült és Londonba utazott. Ezzel egyidejüleg arról értesültünk, hogy a budapesti törvényszék vasárnap ujabb körözést bocsátott ki Károlyi Mihály gróf ellen.


Eddig már négy körözést adtak ki ellene a magyar állam és nemzet megbecsülése, továbbá a rend fölforgatására irányuló büntett miatt. Ezuttal azért körözik Károlyi Mihályt, mert nemrégen Berlinben az antifascista kongresszuson olyan beszédet mondott, amelyben az ügyészség ujabb büntettet talált. A körözés szerint Károlyi Mihály foglalkozása: „volt miniszterelnök”.

Györki és Propper képviselők vasárnap Debrecenben támadták Bethlen politikáját

Debrecen, junius 15.
Vasárnap délután 3 órakor az Aranybikaszálló dísztermében 2000 főnyi közönség előtt mondott beszámolót Györki Imre. Mindenekelőtt rámutatott a miniszterelnöknek arra a kijelentésére, hogy nem lát az országban ellenzéki hangulatot.


- Akkor miért van itt a népgyülésen a debreceni polgárság – kérdezte Györki – és miért van tele elkeseredett ellenzéki hangulattal? Ha sem politikai, sem gazdasági téren nem állt be eddig javulás, ez csak a titkos választójog hiánya miatt van. A titkos választójog mellett és ellen most megindult a küzdelem. A titkos választójog kenyeret jelent, a gazdasági élet egyensulyának helyreállítását és a kultúra föllendülését.


Ezután Propper Sándor lépet a szónoki emelvényre:
- A reakció – mondotta – szeret azzal hivalkodni, hogy demokratikus, de csak egy téren csinálta meg a demokráciát és ez: a nyomoruság demokráciája. Ma már mindenki egyformán éhes, szegény és nyomorult, néhányezer embert kivéve, akik a husos fazék mellett ülnek. Kávéházi köszönőember lett Bethlenből! (Élénk derültség.) Most is kiment Londonba köszönni MacDonaldnak és miután MacDonald gentleman, bizonyára szivesen viszonozza a köszöntést, azonban MacDonald nem fog ennek a rendszernek soha segítségére sietni.


Zsákay rendőrkapitány itt figyelmezette a szónokot, amire óriási lárma keletkezett.


Propper igy fejezte be: Fogadjuk meg, hogy Magyarországon nem lesz mégegyszer nyiltszavazásos hajtóvadászat!

Járvánnyá vált a négerlincselés Amerikában

Newyorkból jelentik: Az Egyesült Államok északi tartományaiból az utóbbi napokban több lincskisérletet jelentettek. Minden esetben a négerek ellen irányult a népítélet. Austin városában egy nagyobb tömeg megtámadta a törvényszéki fogház épületét és ki akart hurcolni egy négert, aki 8 fehér asszony ellen merényletet követett el. A rendőrök puskatussal és gázbombákkal kergették szét a tömeget. Ezzel egyidőben az austini fogház közelében a mob megtámadott egy másik fogházat is, ahonnan szintén egy négert akartak elhurcolni, hogy meglincselhessék. A néger két farmert meggyilkolt és a közeli napokban tartották bünügyének törvényszéki tárgyalását. A tömegnek a lincselés sikerült. Észak-Karolinában, Concodrban mintegy ezer ember akart elhurcolni egy négert, aki egy fehér lány ellen merényletet követett el. A fogházparancsnokság még idejében katonai csapatokat hivott segítségül, amelyek a fogház előtt barrikádokat építettek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tardieu A Heimwehr emberei Károlyi Mihály Györki Imre
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98