Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1937 | December

Könyvnyomtatás és kultura

A könyvnyomtatás egyike azoknak a tényeknek, amelyek egész kultúránk alakulását befolyásolták, sőt annak fejlődésére irányító módon hatottak. A tipográfiai forma közel öt évszázados fejlődése során együtt alakult a nyelvvel és a kifejezési móddal. Amint a művészeti alkotásokból az alkotó kor lelki és szellemi világára következtethetünk, ugyanúgy viseli a tipográfia az illető kor nyelvi és kifejezési készségének bélyegét.

Ez a tény magábanvéve is elég arra, hogy a kultúrember és a könyvnyomtatás között állandó kapcsolatot teremtsen, s a kultúrember érdeklődését a könyvnyomtatásra irányítsa. Az utóbbi években több kiállítás tűzte céljai közé, hogy a közönséget a könyvnyomtatással és a szép nyomtatvánnyal megismertesse, de ezek a törekvések nem találtak nagy visszhangra.

 

Nem találtak, azért, mert a könyvnyomtatást csak eszközeivel vagy termékeivel akarják bemutatatni. "Bücher werden nicht von Maschinen, sondern von Menschen gedruckt" - mondotta egyik kiváló német szakember. Valóban, a könyvnyomtatásból a kultúrembert nem a gépek, az eszközök érdeklik, hanem azok a tényezők, amelyek a könyvnyomtatómesterség és a kultúra kapcsolatát jelentik.

A Műcsarnokban most megnyílt Magyar Nemzeti Nyomtatványkiállítás céljául tűzte ki a könyvnyomtatást meghatározó kultúrtörténeti tényezők bemutatását. Ezt a célt szolgálja a kiállítás első, legimpozánsabb terme, amely az emberi gondolatközlés fejlődéstörténetével, a könyv külső formájának alakulásával, a sokszorosító technikák történetével ismerteti meg a nézőt.

 

Bemutatja a könyvnyomtatás történetét, majd a következő termekben a magyar könyv fejlődését látjuk, stílusok szerint csoportosítva, s megismerjük a magyar könyvillusztráció múltját. Hatalmas kultúrtörténeti anyag ez, s kétségtelenül hivatott arra, hogy a laikus gondolatvilágában is pontosabban meghatározza a helyet, ahová a könyvnyomtatást sorolnia kell. Az ilymódon előkészített szemlélő útja innen a mai sokszorosító eljárások megismeréséhez vezet.

 

A kiállításnak ez a része nem viszi a modern eljárásoknak ma már szakember számára is szinte áttekinthetetlen labirintusába a nézőt, ehelyett a technikák rendszerének bemutatására törekszik. Harmadik lépcsőfokként a kulturális tényezők alapján elindulva, az eljárások bemutatása után a nyomdaipar termékei, a különböző nyomtatványok következnek, hogy ezeket a két előző fokozat tanulságai alapján tisztább szemmel lássa a néző.

A kiállításnak e hármas rendszeren kívülálló részei: Landerer és Heckenast sajtója, - amelyen a Nemzeti Dalt nyomtatják, - a nyomdaipar statisztikái, a nyomtatvány egy ember életében, működésben levő nyomda, a sajtó kiállítása teszik teljessé a könyvnyomtatás jelentőségéről alkotott képet.

Hazai kiállításaink közül kiválik ez a bemutató egészen új szellemével s törekvésével, amely a különböző kultúrterületek tevékenységének egymásrahatását kutatja. Meghatározott módszerei szerint összegyüjtött anyagát valóban kiállításszerűen tárja néző elé. Itt látjuk először azt, hogy a kiállítás nem kirakat s nem múzeumi gyüjtemény akar lenni, hanem demonstratív anyagok előre meghatározott szempontok szerint való csoportosítása, ahol az egyes tárgyak önmagukban nem élhetnek, hanem alárendeltjei annak a gondolatsornak, amit a tárgyak összessége képvisel. Mindezt alátámasztja a kitűnő belső építészeti kiképzés, amely erre az alkalomra a Műcsarnok épületét teljesen átalakította, s a kiállítás számára esztétikus és nyugodt légkört teremtett.

Kivánatos volna, hogy az itt összegyült értékes anyag valamilyen formában továbbra is együtt maradjon, sőt időnként kiegészüljön, hogy a kiállítás problémái iránt való érdeklődést ébrentartsa és az érdeklődőket az állandó fejlődésről is tájékoztatni tudja. Nem szabad azonban megfeledkezni a magyar könyvnyomtatás nagy alakjairól és műveikről sem, - mert ezt a részt a kiállításon is sajnálattal nélkülözzük.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Konfliktus a németek és a lengyelek között Konfliktus a németek és a lengyelek között
A Poroszországhoz csatolt lengyelek harcza a németek ellen nagyon...
Tizóraizás Budapesten Tizóraizás Budapesten
A háború szocziológusainak és statisztikusainak figyelmébe ajánljuk:...
Divatbotrány Párisban Divatbotrány Párisban
- Erre gyere, gyorsan, itt vannak! - Valóban! Láttak őket? -...
Amerika nyerte az asztalitenisz csapat világbajnokságát Amerika nyerte az asztalitenisz csapat világbajnokságát
Az osztrákokkal elszenvedett váratlan vereség már előrevetette...
Futópárbaj Budapesttől Rómáig Futópárbaj Budapesttől Rómáig
A sporttörténelem sokféle versenyt feljegyzett már, de olyanra, mint...
Babits Mihály - Őszi pincézés Babits Mihály - Őszi pincézés
A nap ocsúja most csorog, piros levél a venyigén, a présház felé...
A Himnusz költője A Himnusz költője
A nagy művek néha, ahelyett, hogy felemelnék, eltakarják alkotójukat....
Pitoeff Pitoeff
Halálhíre már csak elmosódottan szűrődött át a gőzökön, s...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Nagy szerencsétlenség történt a nagyküküllőmegyei Szent-Ágotha község...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98