Dtum
Login with Facebookk
1938 | Február

Rövidek

Goga választási rádióbeszédet tartott

Bukarest, február 1.
Goga miniszterelnök rádióbeszédet tartott, melyben felhívta a lakosságot, hogy a választások során a kormányra szavazzon. Hódos miniszterelnökségi államtitkár felolvasta a rádióban a kormány kiáltványát, amely külpolitikai vonatkozásban a következőket mondja: - A román kormány mindenekelőtt a nemzeti méltóság politikáját akarja folytatni. A kormány érintetlenül fenntartja a meglevő szövetségeket és baráti szerződéseket.

 

Ugyanakkor igyekszünk kiterjeszteni külföldi barátaink körét. Tartózkodni fogunk más államok belügyeibe való mindenemű beavatkozástól, de érvényt tudunk majd szerezni ennek az elvnek, minden olyan kísérlettel szemben is, amellyel a mi belügyeinkbe akarnának beavatkozni.

 

Chautemps ismét a franci miniszterelnök

Párizs, február 1.

Chautemmps francia miniszterelnök hosszas és izgalmas tárgyalások után megalakította új kabinetjét és nagy meglepetésre hatalmas szótöbbséggel szerezte meg a szenátus bizalmát. A döntő súlyú ülés után rádión beszélt a miniszterelnök az országa népéhez.

Friedrich István vasárnap Szentesen megalakítja az Egyesült Keresztény Pártot

Szentesről jelentik: E hó 13-án, vasárnap tartja szervezkedő nagygyűlését a Keresztény Párt, Négyessy László ny. polgármester elnökletével. A népgyűlésen, amelyet egész Csongrád megyében nagy érdeklődés előz meg. Friedrich István, Pallavicini György őrgróf, Vay Artúr gróf beszélnek.

Dinnyés Lajos a „politika kóklerekről” és egyesekről akik odáig is elmerészkedtek, hogy Gogát üdvözölték

Budapest, február 14.

A Független Kisgazdapárt Pest megye több községében szervezkedő népgyűlést tartott vasárnap. A gyűléseken Dinnyés Lajos, Paczner Jenő és Kovács Imre író beszéltek.

 

Dinnyés kijelentette, hogy a kisgazdapárt nagy áldozatokat hozott azért, hogy a titkos választójog a Ház elé kerüljön, mégis politikai kóklelreket és napraforgó politikusok különféle csalafinta fogásokkal meg akarják hamisítani a nemzet igazi akaratát.

 

A kormány javaslata éppen azt a dolgozó társadalmat tartja megbízhatatlannak, amelynek ellenállásán bukott meg Kun Béla rémuralma. Ne ezek miatt fájjon a kormány feje, hanem inkább azok miatt, akik eszeveszett agitációt folytatnak országszerte, szélsőséges jelszavakkal mérgezik a tömegek lelkét és már addig is elmerészkedtek, hogy Gogát üdvözöljék.

 

Gyöngyös, február 27.
„Ha Ausztria elbukik, a magyar függetlenség is veszélyben van!” – mondotta Sigray gróf vasárnapi beszédében.

A Chamberlain-kormány ellen tüntettek a londoni munkások

London, február 27.
Vasárnap délután Londonban nagy kormányellenes tüntetések voltak. A munkáspárt felhívást intézett híveihez, hogy a Trafalgar téren és a Hyde-parkban megtartandó munkásgyűléseken minél nagyobb számban vegyenek részt.


A gyűlés után a tömeg szidalmazta Chamberlain kormányát és a Népszövetség, valamint a kollektív biztonság elárulásával vádolta. A tüntetés szükségessé tette a rendőrség többszöri közbelépését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Goga Octavian Chautemps Friedrich István Dinnyés Lajos Gróf Sigray Antal Neville Chamberlain
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98