Dtum
Login with Facebookk
1943 | Január

Az ifjú Ferenc József

Angyal Dávid könyve - A Magyar Történelmi Társulat kiadása

Nincs a magyar történetben meg egy uralkodó, aki oly hosszú ideig tartotta a hatalmat, mint Ferenc József. És ennek a hosszura nyult uralkodásnak az utód szemében az a legjellemzőbb tanulsága, hogy a nemzet felejteni is tud. Ferenc József uralkodása - Világostól a millenniumig és az első világháborúig - a felejtés korszakának bizonyult. Angyal professzor most megjelent könyve az elemzés finom eszközeivel éppen arra a kérdésre keres feleletet, hogy, mit kellett elfelejtenie a magyarságnak?


I. Ferenc unokáját vasárnaponkint Metternich tanította a diplomácia mesterségére, a maga tapasztalataiból okulván. Bármennyire is a békés, kiegyensúlyozott élet - a Habsburg-biedermeier - veszi körül az ifjút 1848 előtt, minél erősebb lesz a forradalom szelleme, ő annál határozottabban lép vissza családjának hagyományos konzervativizmusába. Már a szabadságharc kezdetén az összmonarchia, a magyarsággal szemben tehát a beolvasztás híve. Így kívánja ezt egyénisége és észjárása: a katona jellem.


E jellem otthonára találva, Angyal Dávid érdekes, új képben mutatja be, milyen visszhangot keltett a császári családban 1849 tavaszának balsikere s a következő nyár győzelemsorozata. A Bécsi Állami Levéltárban végzett kutatásai és az akkori bécsi belga követ jelentései alapján sok új adattal és szemponttal bővíti ismereteinket és éppen saját kutatásai nyomán mondhatja ki sokszor az utolsó szót az eddigi - főleg osztrák - irodalom vitás kérdéseiben.

 

Ennek különösen az 1849-i események tárgyalásánál mutatkozik meg az eredménye. Angyal kutatásai után világosan kitűnik, hogy milyen szerepe volt a véres megtorlásban személyszerint az uralkodónak - és a hatalomban lévő konzervatív köröknek. Ebben a környezetben éles vonalakkal rajzolódik ki Windischgrätz, Wilden, Haynau és főleg Schwarzenberg egyénisége.


A kiváló történettudós új munkáját a tudományos mértéktartás, az új eredményeket felmutató kutatómunka lendülete s a jó olvasmány igénye egyaránt dicséri. Az író végül is az otthon, a Habsburg-család ízlésének és szellemének világába vezeti az olvasót; így Ferenc József ifjúsága, illetve az életrajz, határolt adatai és problémái mögött egy teljesebb élet bontakozik ki, józan fogalmat adván a légkörről, amely ennek az ifjú életnek sajátos erőt és célt adott.
Vincze László.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98