Dtum
Login with Facebookk
1931 | November

Megszünik a boletta

Károlyi Gyula gróf miniszterelnök a bolettával és az állami ártartó (intervenciós) gabonavásárlásokkal kapcsolatban a következő nyilatkozatot tette: 
– A buzaáraknak a világpiacon beállott általános nagy esése erős mértékben sujtotta a magyar mezőgazdaságot. Ezt ellensulyozandó, a magyar kormány 1930-ban részben a boletta bevezetésével, részben a Futura által eszközölt intervenciós vásárlásokkal akart a gazdákon segiteni. Akkor remélni lehetett, hogy a buzaárak hirtelen esése csak átmeneti jelenség és hogy ezek az intézkedések az átmeneti nehézségeken átsegitik a gazdákat. 

– A buzaárak alacsony szinvonala azonban tartósnak bizonyult és jelenleg kevés kilátás van arra, hogy e téren javulás álljon be. Ezért továbbra sem az intervenciós vásárlás, sem a bolettarendszer fenn nem tartható. 

– A kincstár jelenlegi pénzügyi helyzete ezáltal a lehetőségét is kizárja annak, hogy a kormány az intervenciós vásárlást további folytathassa.

– A magyar kormány már hetekkel ezelőtt elhatározta, hogy e segitőmódokkal felhagy, a Futura állami üzleteit likvidálni fogja és a bolettarendszert az idei szezon lebonyolitása után nem tartja fenn. Más módokat kell a kormánynak alkalmazni avégből, hogy a mezőgazdaság erősödését előmozditsa. Erre vonatkozólag tervek már kidolgozás alatt vannak és olyképpen keressük a megoldást, hogy ne csak egy termelési ág, de az egész mezőgazdaság érezze annak előnyös hatását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98