Dtum
Login with Facebookk
1944 | Július

Narvik

Budapest, július 2.
Dietl vezér ezredes, a „narviki hős", tragikus szerencsétlenség következtében életét vesztette. Igy szól a hivatalos jelentés, de amit a jelentés mögött, a hír mélyenjáró valóságában az európai szív és elme megérez, az a párszavas híradásnál sokkal több. A történelem hőse ő, mondotta róla a Führer, s a gyásszertartáson ezekkel a szavakkal jellemezte: olyan férfit ismertem meg benne, aki hitével és bizalmával még a reménytelennek látszó feladatokat is végre tudta hajtani.

 

Valóban az emberi erőt, a katonai előrelátást messze felülmúló feladatnak látszott az a tennivaló, amit a narviki hősnek a szárazföldi földrajzi nehézségekkel, az éghajlat viszonytagságaival s az ellenség tenegri túlerejével szemben véghez kellett vinnie. A maga erejére hagyva, sok héten és hónapon át teljesítette mégis a lehetetlennek látszó kötelességet s teljesítette úgy, hogy az, mint ember elszánt akaratán alapuló, történelembe illő fényes haditett nemcsak a vezérezredes nevét és csapatainak hírét tette legendássá, de egy birodalom, fegyveres erejének és világtekintélyének is hervathatatlan babért szerzett vele.

 

Mint ember, kérlelhetetlenül kemény volt, ugyanakkor pedig végtelenül együttérzett katonáival, s ezzel az egyéniségével megtestesítette azt a katona típust, amely példája lehet nemcsak a fegyveres német birodalomnak, de az új életért küzdő egész Európának is.

 

Ezt a katonát, akiről a Führer kijelentette, hogy a német véderő „első tisztjének” tekinti, csak olyan nép adhatta Európának, amely nemzet széles rétegeiben, az emberi életmegnyilvánulások gyökeréig átérezte és megvalósította a maradéktalan egységet, az áldozatvállalás és a többiekért élt élet magasztos hitvallását.

 

Ez az a világnézet, ez az az egység, amely nélkül egy nemzet erőit maradéktalanul összefogni nem lehet, ez az az erő, amely felé a magyar miniszterelnök minapi szózata szerint is törekednünk kell, s amelyek megvalósítására impozáns példaként áll előttünk Dietl vezérezredes alakja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98