Dtum
Login with Facebookk
1930 | Július

Rövidek

Bethlen Debrecenben kijelentette, hogy a királykérdést csak az országgyűlésen keresztül lehet megoldani
A trón betöltésének kérdésével sokan igyekeznek megzavarni az emberek eszét! „A Kormányzó Ur Őfőméltósága személyét is ugy állítják be, mint aki meglepetésszerűen puccsszerű restauráció érdekében kész volna azt a hatalmat, amelyet a nemzet reá ruházott, fölhasználni”. „Mindenütt baj van és sajnos, azt kell mondanom, hogy a krizissel szemben általános a tehetetlenség”.

Olaszország egyik aduja: Magyarország! – irja a Sunday Times

Londonból jelentik: Több londoni lap vasárnap reggeli száma mintegy vezényszóra a francia-olasz viszonnyal foglalkozik, amely valamennyi lap véleménye szerint egyre nyugtalanítóbb formát ölt. A „Sunday Times”-ban Wickham Steed energikus vezércikkben kel ki Mussolini ellen, aki a lap szerint a politikai zsarolás eszközeivel próbálja a maga és rezsimje presztizsét öregbiteni. A cikk Magyarországról is megemlékezik, mint Mussolini országáról is megemlékezik, mint Mussolini egyik adutjáról, amelyet csak ugy, mint a német-olasz barátság lehetőségét, fenyegetően mutat Franciaország felé. A „Observer”és a „Sunday Chronicle” is nagyon barátságtalan cikkeket ír Olaszországról.

Zita királyné fölszólította a Habsburg-ház tagjait, hogy Ottó császárnak és királynak 18. születésnapjára föltétlen hűséget fogadjanak és kötelezzék magukat a restauráció támogatására
„Ottó császár és király november 20-án átveszi a Habsburg-ház vezetését és egyben fölélednek összes igényei.” - Föltételezhető, hogy a királyné körlevelét megkapták a Habsburg-ház magyar és lengyel tagjai is.

Pangaloszt, Görögország volt diktátorát kétévi börtönre ítélték
Athén, julius 13.
(Az Havas-ügynökség jelentése.) A szenátus rendkívüli bizottsága Pangalosz tábornokot kétévi börtönre itélte.


Sztalint ujból megválasztotta a kommunista párt kongresszusa
Moszkva, julius 13.
(A Tass Iroda jelentése.) A kommunista párt XVI. kongresszusa befejeződött. Stalint ujból beválasztották a központi bizottságba.

Vasárnap erős lendülete vett a német választási agitáció

Berlin, julius 27.
Vasárnap volt a választási küzdelem első igazi agitációs napja. Vasárnap a szélsőséges pártok rendeztek választási gyüléseket, amelyek általában rendben zajlottak le. A kommunisták által rendezett „munkásgyermekek világtalálkozása” alkalmával kisebb incidensekre került sor. Az összetűzések során a rendőrök mintegy 150 kommunistát és nemzeti szocialistát előállítottak.

MacDonald nem megy Genfbe, hogy ne találkozzon Briand-nal

Genfből jelentik: A szeptemberi népszövetségi ülésszakon az angol delegáció vezetője Henderson külügyminiszter lesz, tagjai: Graham kereskedelmi miniszter, Lord Cecil és Dalton államtitkár. MacDonald nem megy Genfbe és elmaradását azzal az állásfoglalással magyarázzák, amelyet az angol miniszterelnök Briand páneurópai tervével szemben tanusit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bethlen kiszáll a Debrecenből érkező repülőgépből A miniszterelnök Debrecenben Gáspár Antal rajza a krízisrol beszelő Bethlenről Ottó Pangalosz tábornok Sztálin Ramsay Macdonald
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98