Dtum
Login with Facebookk
1929 | Július

A Windsori víg asszonyok Shakespeare-bemutató a Nemzeti Szinházban

Shakespeare-bemutató a Nemzeti Szinházban

Erzsébet királynőnek annyi öröme tellett a IV. Henrik Falstaffjában, hogy viszont óhajtotta látni ezt a mulatságos figurát más alkalomkor is a szinpadon és ezért egyszer meghagyta Shakespearenak, hogy tizennégy napon belül rójon össze egy komédiát, melynek hőse a vastag Sir John legyen, mégpedig mint szerelmes; mert erről az oldaláról alig volt alkalom megkacagni.

Így keletkezett a "Windsori víg asszonyok".

Shakespeare persze tudta, hogy nagyétű és nagyivó víziló-hősét csak mint becsapott szerelmest használhatja, ezért sokféle intrikából szőtt cselekményt kerített köréje, lévén a póruljárt szerelmes figurája jó és magától értetődő kiindulás egy helyzetkomédia számára. A lehetséges bonyodalmakért csak bele kellett nyúlnia a kimeríthetetlen tárházba: az olasz novellaírók közkézen forgó írásaiba. Ott van mindjárt a ruháskosár jelenet; mennyire mulatságos hatásúnak kell lennie, ha éppen a nagyhasú, szuszogós Falstaffot gyömöszölik majd a kosárba!

A két hét alatt nyélbeütött s imaginációban annyi remek lehetőséget nyujtó komédia mégsem sikerült Shakespearenak. A becsapott szerelmes figurája valóban jó kiindulás egy helyzet-komédia számára, de a baj az volt, hogy Shakespeare kénytelen volt egy már megfogalmazott karaktert, mégpedig egyik leghús-vérebb, legszinesebbre sikerült karakter-figuráját hősnek megtenni. Helyzet-komédiát írt olyan hőssel a középpontban, akiből csak karakter-komédia indulhatna ki. Ha nem az lett volna a parancs, hogy a szerelmes Falstaffot kell bemutatnia, akkor Sir John pompás figurájából talán tellett volna egy olyan vígjátékra való, amely a IV. Henrik Fallstaffjának bő karakter-lehetőségeit aknázza ki...

Shakespeare, finom érzékével a drámai anyagszerűségek iránt, összes komédiáit helyzet-komédiáknak csinálta meg, helyzetekből s helyzet-bonyodalmakból indul ki és - ha kell - karaktereket keres ezekhez a helyzetekhez. Így cselekedett például a Makrancos Hölgy-ben: a mese, a helyzetek s a helyzetek kombinatív lehetőségei két egysíkú, egyvonalban mozgó karaktert adtak a kezébe. A karakterek itt teljesen felolvadnak a helyzetekben, vagy inkább: a helyzetek teremtették a karaktereket. Falstaff epizód-figura volt egy tragédiában, színes, sok apró vonásból megalkotott, naturalisztikus gonddal megalkotott karakter - karakter-figura a szó modern értelmében! A helyzetekben, amelyeket Shakespeare a "Windsori víg asszonyok"-ban teremtett körülötte, nem olvadhat föl, mert nem belőlük született. Nem robbantja fel a keretet, mert Shakespeare művész-keze tartja, de szükségszerűen elvész benne.

Egy élettől duzzadó, kicsattanó szinekben gazdag figurát tett meg Shakespeare komédiájának hősévé magas protektorának s közönségének kívánságára és az alkalom, melyre darabja készült, hálás milieut is adott a kezébe: a szabad, jómódú, derűs windsori polgári életet, "old merry Englandť"életörömének hangulata lebegett körülötte. Hogy a "Windsori víg asszonyok" mégis gyönge komédia? Ennek talán az a titka, hogy egy pompás karakter-figura és a milieu ezer csábító lehetőségének ellenére, a művész Shakespeare mégis tiszta komédiát akart alkotni.

*

Goethe szerint "Falstaffot mindig jobban lehet elképzelni, mint színpadra vinni". Csortos Gyulát évek óta képzeljük el Falstaffnak és most, hogy színpadra vitte, nem akarunk csalódásról beszélni még Goethe szavának értelmében sem, hanem fokozott kíváncsisággal várjuk tőle a IV. Henrik Falstaffját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Megalakult az uj osztrák kormány Megalakult az uj osztrák kormány
Az osztrák császárváros mai szenzácziója, hogy Bienerth bárónak végre...
Mindig a drágításhoz asszisztál az Árelemző Bizottság? Mindig a drágításhoz asszisztál az Árelemző Bizottság?
Egyre gyakrabban fordul elő, hogy az Árelemző Bizottság, amelynek a...
Pangalosz és barátai Athénben revolverrel belelőttek a tömegbe Pangalosz és barátai Athénben revolverrel belelőttek a tömegbe
Athéni táviratok szerint a vasárnapi választásokat megelőzően...
A régi egyiptomiak állatkultusza, a víziló A régi egyiptomiak állatkultusza, a víziló
A régi Egyiptom vízi vadonjainak egyik egészen sajátos állatfajtája a...
Mulatságban agyonlőtt lány
A szatmármegyei Fény községben a falubeli sváb lakosság farsangi...
Forrongás a Balkánon Forrongás a Balkánon
Maczedóniára régen rávetette szemét Bulgária. Azon dolgozik, hogy a...
Az alpesi borzderesek Az alpesi borzderesek
A középeurópai Alpokban a pirostarka hegyi marhán kívül igen nagy...
A bihari választás A bihari választás
Váradi Zsigmond, az öngyilkossá lett bihari képviselő utódjának...
A japán parlamentből A japán parlamentből
Huszonegy év óta van Japánnak parlamentje, de ez a huszonegy év is...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98